zondag 23 december 2012

Krulbollen als eerste Zeeuwse traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland


Inleiding

Zoals ik in mijn Blog van 5 december 2011 al aanstipte: de achtergrondinformatie in de nieuwe gids zal ook aangepast moeten worden. Het onderwerp Landje Pik kan beter vervangen worden door het Krulbollen.  Landje Pik is niet uniek voor deze streken, het Krulbollen wel en wordt met evenveel enthousiasme aan beide zijden van de grens gespeeld.

In mijn Blog van 15 januari 2012 ben ik nog eens uitgebreid ingegaan op deze sport. Niet alleen loopt de nieuwe route langs een bolbanenterrein, er werden ondertussen ook serieuze pogingen ondernomen om het krulbollen op de inventarislijst van Nederlands immaterieel cultureel erfgoed voor de UNESCO  te krijgen.



Inventaris Vlaanderen


De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed bestaat sinds 2008. Met de inventaris wil de Vlaamse Gemeenschap het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen in de kijker plaatsen. De Vlaamse Gemeenschap toont met de inventaris de diversiteit aan immaterieel cultureel erfgoed. Het zijn de groepen en individuen die met het immaterieel cultureel erfgoed bezig zijn die vragen om een element in de inventaris op te nemen. De minister van Cultuur beslist over de opname
Het krulbollen werd in juni 2010 al opgenomen op deze Vlaamse lijst.


Zeeuws Vlaanderen

In november 2012 werd het krulbollen toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Deze inventaris is een verplichting die voorkomt uit het UNESCO verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed .

Sinds Nederland enkele maanden geleden (juni 2012) de UNESCO conventie van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geratificeerd heeft wordt ook hier hard gewerkt aan een Nationale Inventaris, waar al het immaterieel erfgoed op komt dat groepen of gemeenschappen in Nederland belangrijk vinden. In Nederland  wordt over opname beslist door  het  Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.
De bekendmaking van de eerste 3 tradities die er op staan volgde in oktober 2012. Het zijn De Boxmeerse Vaart, het Bloemencorso in Zundert en de Sint-Maartensviering in Utrecht. En als vierde dus nu het krulbollen! 

Reden voor de VVV Zeeland om het volgende berichtje op haar site te plaatsen: 

Voor Zeeland is dit heel bijzonder. Met het krulbollen heeft de eerste Zeeuwse traditie een plaats gekregen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Niet iedere Nederlander zal deze Zeeuwse volkssport onmiddellijk thuis kunnen brengen. In Zeeuws-Vlaanderen is het echter, net als in het aangrenzende Vlaanderen, een populaire volkssport die in verenigingsverband beoefend wordt. De geschiedenis van het populaire bolspel gaat terug tot in de middeleeuwen en is verwant aan sporten als kolven, beugelen en klootschieten. Bolspelen zoals het krulbollen werden rond 1300 in heel Europa gespeeld, onder meer in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. In Nederland werden ze in de zeventiende eeuw in beeld gebracht door beroemde schilders als Adriaen van Ostade.

Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is een vorm van erkenning voor de betreffende traditie. Het opstellen van een Nationale Inventaris was één van de eerste vereisten die voortvloeide uit de UNESCO conventie van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, die Nederland dit jaar ratificeerde. De Nationale Inventaris wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Meer is toch niet nodig om voor de vervanging van Landje Pik door Krulbollen te kiezen?

© Jannie Tr, 23-12-2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten