woensdag 16 november 2011

Overleg met de padcoördinator

Vanmiddag hadden we een afspraak met de padcoördinator van Zeeland: Chris Louwerse. Hij gaat over het Grenslandpad tussen Sluis en Bergen-op-Zoom. Ruimschoots op tijd verscheen hij met tassen vol informatie. We gingen er eens goed voor zitten, maar toch was het niet helemaal wat we er van verwacht hadden.

Spoorwegovergang in het Spoorpad bij Axel
Chris had vooral heel veel informatie meegebracht over wandelen in Zeeuws-Vlaanderen in het algemeen en zijn bijdrage daaraan. Het is bewonderenswaardig wat hij allemaal heeft gedaan op dat gebied en nog doet! Van het inventariseren van alle bankjes tot het verkrijgen van toestemming voor bijzondere wandelwegen. Van het ontwikkelen van wandelommetjes en themawandelingen tot het helpen bij het plaatsen van de paaltjes voor het Zeeuws-Vlaamse Wandelnetwerk. En dan nog  de eigen praktische bijdrage aan allerlei zaken, als overstapjes, bewegwijzering, trappen en zelfs een compleet spoorwegovergangetje. En dat alles voor minimale kosten (recycling van overbodig/stuk materiaal). Hoewel we al een enorme hoeveelheid wandelfolders van deze omgeving verzameld hebben, had Chris er toch nog een paar voor ons meegebracht die nieuw waren. We zullen ze binnenkort eens uitproberen.

Maar wij waren er van uitgegaan dat de bespreking zou gaan over de nieuwe route voor het Grenslandpad en op welke manier wij daar verder aan zouden bijdragen. Pas helemaal aan het eind van de middag kwam dat even kort ter sprake.

- Chris was er verbaasd over dat er vanuit het kantoor in Amersfoort helemaal geen contact meer met ons geweest is. Dat wij zelf een gids gekocht en betaald hebben, dat we zelf een declaratieformulier opgezocht hebben op internet om de kosten van de eerste bijeenkomst te kunnen declareren (die daarna overigens vlot betaald werden). Dat we behalve de boekjes die we op de vergadering kregen verder niets ontvangen hadden.
 We hebben echter zelf geen idee wat we dan nog zouden moeten ontvangen zolang er nog niet gestickerd en geverfd hoeft te worden. En waar we dan om zouden moeten vragen kunnen we dus ook niet zelf bedenken en we wachten het verder maar af.

- Wat de nieuwe Grenslandpadroute betreft, bleken er ook enige misverstanden te zijn. Wij dachten dat de alternatieve routes die op de vergadering op 17 september besproken werden nog niet definitief waren. En dat Chris daarover o.a. met ons kwam praten. Maar inmiddels (2 maanden later) bleek dat de routecommissie van het Wandelnetwerk ze al heeft goed gekeurd en dat ze nu bij het bestuur liggen. Dat betekent dus ook dat de bezwaren die wij tegen sommige delen van de nieuwe route hebben niet meer voor discussie open staan.
Een teleurstelling, niet omdat de moeite voor niets geweest zou zijn, want aan het wandelen over oude en nieuwe paden hebben we veel plezier beleefd. Ook al niet, omdat we nu mooie routes hebben ontdekt die we met wandelvrienden willen gaan lopen. Maar wel omdat de kans om een mooie nieuwe route voor àlle LAW-wandelaars te maken zich maar eens in de zoveel jaar voordoet en die is nu dus voorbij.

- Het stuk dat ons is toebedeeld van de Zeeuws-Vlaamse etappe loopt van Heile tot Krabbe. Als Chris de route beschrijvingen terug heeft, aan ons de vraag ze na te lopen om te zien of ze kloppen. Dat kan tussen 2 weken en 2 maanden zijn. In het voorjaar en de zomer kan wellicht begonnen worden met de markering. Chris zal ons dan vergezellen om ons de kneepjes van het vak te leren. Daarna zullen wij onze etappe verder onderhouden.

En hoe nu verder? We gaan in elk geval af en toe een stukje van het oude Grenslandpad aan de "overkant" lopen, tot aan Bergen-op-Zoom voorlopig. Zodat we dat later ook kunnen vergelijken met de nieuwe route daar.
Verder zullen we in het voorjaar voor wandelaars van Wandelsite wandelweekenden organiseren over de nieuw ontdekte paden in Zeeuws-Vlaanderen.
En we bieden onze voorkeursroute als GPS-track aan. Wie daar belangstelling voor heeft, kan een email sturen.

©JannieTr, 16 november 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten