zaterdag 23 februari 2013

Rondom de Braakmankreek



 Veel nieuws m.b.t. de nieuwe route en gids voor het Grenslandpad is er niet te melden. Er wordt nog volop overlegd, maar in het kader van de bezuinigingen (die overal toeslaan) is niets meer zeker.

Met de ontwikkeling van de Wandelnetwebsite zijn goedkopere, betere en snellere manieren om routebeschrijvingen  up-to-date te houden beschikbaar gekomen. Het is logisch dat er even pas op de plaats gemaakt wordt met het uitgeven van nieuwe drukken van dure gidsen.



Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets gebeurt. Onlangs kreeg ik van onze padcoördinator het bericht dat de route door de vernieuwde Braakman-Noord klaar is. De route is van de bijbehorende tekens voorzien en wordt beschreven op de website van het Wandelnet (Meldingen en wijzigingen). Ook is hij daar ingetekend op de kaart en te printen of te downloaden door GPS wandelaars: een voorbeeld van de aantrekkelijke mogelijkheden van een website voor het up-to-date houden van de routes. Tevens zijn de etappes van het Grenslandpad in Zeeland opnieuw ingedeeld: naar afstanden tussen de 16 en 25 km.



Gedurende de lange periode dat er door Staatsbosbeheer werd gewerkt aan de nieuwe inrichting van het recreatie- en natuurgebied aan de westzijde van de Braakmankreek kon er gebruik gemaakt worden van een alternatieve route aan de oostzijde. Deze route is voorzien van het bekende rood/witte teken, met daardoor heen een schuine streep. Omdat wij zowel de nieuwe route, als de alternatieve graag eens wilden uitproberen, hebben we ze gecombineerd tot een rondje. Voor ons werd dat 16 km, maar voor wie de auto parkeert op de P-plaats van Staatsbosbeheer in de Braakman-Noord is het wellicht iets korter.



Zoals bekend wordt de drukke en gevaarlijke N61 verbreed tot een vierbaansweg met slechts hier en daar een rotonde of ondertunneling voor fietsers en wandelaars. Zie daarvoor hier:  Reconstructie N61 Hoewel er in de plannen o.a. sprake is van een fietstunnel en faunapassage bij de Braakman is op dit moment nog niet precies duidelijk wat dit voor de wandelaars (en fietsers) betekent. En hoe het Grenslandpad vanuit de Braakman-Zuid hier een beetje logisch  en aantrekkelijk aan kan sluiten op het vervolg van het pad door de Braakman-Noord.  Een verbinding tussen de twee kleinere "losliggende" bosgebiedjes van SBB die nu ten zuiden van de N61 en ten westen van de Braakmankreek liggen zou daarbij al een verbetering kunnen zijn, omdat daarmee de kilometer asfaltpolderweg tussen het bosgebiedje waar wij startten voor dit rondje en de N61 kan vervallen. We zullen het nog zien.



Vandaag dus een rondje Braakmankreek. Wij zijn gestart op de kleine P-plaats bij het (1e) bosdeeltje in de Braakman-Zuid, net over de brug van het Isabellakanaal op krt. 9, ca. 1 km voor het begin van krt. 10. ( bij de N61) in de oude gids.
 


Vanaf de P-plaats konden we de tekens van het Grenslandpad volgen, eerst door het (1e) bos, daarna over de polderweg tot de N61. Hier is de splitsing met de alternatieve route. Die besloten we eerst te lopen en we volgden dus r.a. het vrijliggende fietspad langs de drukke verkeersweg. Na zo'n 250 m. mochten we het (2de) bosgebiedje in. Je hoort het lawaai van de weg nog wel, maar het loopt toch prettiger. Aan het einde van dit gebiedje is goed te zien hoe mooi de 2 genoemde gebiedjes op elkaar aan zouden kunnen sluiten. Daarna volgde nog zo'n 500 m. over het fietspad tot de brug over de Braakmankreek.

Volgens de tekens gaat de route bij de brug naar de over(noord)kant van de weg. Daar kun je op 2 manieren komen, wij kozen voor de avontuurlijkste en op dit moment de veiligste: er onderdoor. Aan de andere kant gekomen moet er nog zo'n 250 m. over het fietspad gelopen worden langs de drukke weg tot het eerste karrenspoor l.a. en daarna was het heerlijk rustig en mooi lopen.



Onverhard kwamen we tot een overstap naar een Boerenlandpad en van daar gingen we de Braakmandijk over en langs de oever van de brede kreek met schitterende vergezichten. Het is ganzentijd, dus werden we getrakteerd op spectaculaire vluchtbewegingen, landingen op het water en veel gegak. Ter hoogte van de Noorddijk (zie op krt. 10) was zelfs in een picknicktafel voorzien, maar het was te koud om lang te blijven zitten. Helaas moesten we daar de dijk weer over en verder over het asfalt, maar op deze rustige, slingerende polderweg is dat na een zware etappe door het gras niet zo erg.



Leuk dat de Muraltmuurtjes hier nog bovenop de dijk staan. Gelukkig was de Braakman al in 1952 van de Westerschelde afgesloten, want in 1953 bleken ze toch niet dé oplossing voor het wassende water te zijn. Via een stenen trappetje klommen we tenslotte de dijk op, stapten over de Muraltmuur heen en vervolgden, (nu via de officiële Grenslandpadroute) onze wandeling om de Braakmankreek.



De eerste 2 km waren (als LAW-pad) nieuw voor ons. Onderweg troffen we nog een picknicktafel aan op een prachtig uitzichtpunt.  We kwamen uit bij het oude bosgedeelte, waar de oude route door liep. De nieuwe route ging echter naar rechts. We hebben daarna braaf de aangegeven route gevolgd. Wie hier niet bekend is, zal er ongetwijfeld wel van genieten. Over een dijk, over graspaden, langs een boomgaard met oude appelrassen, langs De Braakmanboerderij van SBB, tussen kreken door en langs de kindernatuurspeeltuin. Maar ook over nogal wat gravel(fiets)paden, niet allemaal als fietspad bedoeld, maar wel als zodanig gebruikt.

Het is ons bekend dat SBB niet wilde dat de LAW-route door het andere, oudere en veel mooiere gedeelte van de Braakman-Noord zou lopen. Maar als wij de volgende keer weer eens ons Rondje Braakmankreek gaan lopen, dan kiezen we daar toch wel voor, want voor individuele wandelaars is het toegestaan door vrijwel de gehele Braakman te struinen. Het scheelt kilometers gravelfietspad en wij vinden de natuur er mooier. Ook via die route is het mogelijk naar De Braakmanboerderij te lopen en eventueel langs de kindernatuurspeeltuin naar de P-plaats terug.





Samenvattend: de nieuwe route door de Braakman-Noord is aanvaardbaar, maar de oude was mooier. Gemakzuchtige wandelaars kunnen er prima gebruik van maken, avontuurlijke wandelaars kunnen beter hun eigen route bepalen.

De  alternatieve route langs de oostoever is het behouden waard om een rondje Braakmankreek mogelijk te maken. Alleen zou het wel prettig zijn als er daarbij niet te lang langs de N61 gelopen hoeft te worden.  Wellicht zijn er nog mogelijkheden om deels over het terrein van het recreatiepark De Braakman (binnenkort Marina Beach) te lopen en meteen gebruik te maken van de horecafaciliteiten......?



©JannieTr, 23 februari 2013.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten